Ayam Percik Merecik Kaw
Ingredients
Ayam, dipotong 6-8 bahagian
Serbuk kunyit
Garam
Susu Isian Sejat F&N
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Serai
Cili boh
Cawan Minyak
Air
Susu Isian Sejat F&N
Garam
Gula
Serbuk kunyit
Instruction
Perap kesemua bahan-bahan bersama ayam, biarkan selam 1 jam.
Sediakan sos percik dengan mengisar bawang besar, bawang putih, halia, serai dan cili boh.
Panas kuali dengan minyak dan tumis rempah hingga pecah minyak.
Tambahkan Susu Isian Sejat F&N,air, serbuk kunyit, garam dan gula.Kemudian, renehkan dan tambah tepung jagung. Masak hingga pekat and biarkan.
Bakar ayam menggunakan oven atau kuali hingga kuning keemasan. Sapukan sos percik diatas atas ayam dan bakar selama 3 minit untuk kedua-dua belah, ulang selama 3 kali.
Angkat dan hidangkan dengan sos percik selebihnya.