Back

Ayam Percik Merecik Kaw


Serving Size6 pax
Preparation Time75 min
Cooking Time30 min

Ingredients

AYAM
Seekor

Ayam, dipotong 6-8 bahagian

Setengah sudu besar

Serbuk kunyit

1 sudu kecil

Garam

Suku tin

Susu Isian Sejat F&N

SOS PERCIK
2 biji

Bawang besar

4 ulas

Bawang putih

1 inci

Halia

3 batang

Serai

5 sudu besar

Cili boh

Setengah

Cawan Minyak

Suku cawan

Air

Tiga suku tin

Susu Isian Sejat F&N

1 Sudu kecil

Garam

3 Sudu besar

Gula

Setengah sudu kecil

Serbuk kunyit

Instruction

Step 1

Perap kesemua bahan-bahan bersama ayam, biarkan selam 1 jam.

Step 2

Sediakan sos percik dengan mengisar bawang besar, bawang putih, halia, serai dan cili boh.

Step 3

Panas kuali dengan minyak dan tumis rempah hingga pecah minyak.

Step 4

Tambahkan Susu Isian Sejat F&N,air, serbuk kunyit, garam dan gula.Kemudian, renehkan dan tambah tepung jagung. Masak hingga pekat and biarkan.

Step 5

Bakar ayam menggunakan oven atau kuali hingga kuning keemasan. Sapukan sos percik diatas atas ayam dan bakar selama 3 minit untuk kedua-dua belah, ulang selama 3 kali.

Step 6

Angkat dan hidangkan dengan sos percik selebihnya.