Back
Stir Fried Sate-sfying
Share:
Serving Size6 pax
Preparation Time180 min
Cooking Time15 min
Ingredients
BAHAN-BAHAN A
1kg
Isi ayam dipotong kecil
200g
Krimer Sejat F&N
3 sudu besar
Madu
1 sudu besar
Garam
2 sudu besar
Serbuk jintan putih
2 sudu besar
Serbuk biji jintan manis
3 sudu besar
Serbuk biji ketumbar
1 sudu besar
Serbuk kari
BAHAN-BAHAN B - Sos (Dikisar menjadi pes)
8 biji
Bawang merah
5 ulas
Bawang putih
4cm
Halia
3cm
Lengkuas
3cm
Kunyit
4 batang
Serai
Instruction
Step 1
Campurankan bahan-bahan A dengan bahan-bahan B ke dalam mangkuk, kemudian perap ayam dan masukkan ke dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 3 jam atau semalaman untuk hasil lebih baik.
Step 2
Panaskan minyak dan masak daging satay yang telah di perap sehingga kuning keemasan.
Step 3
Hidangkan bersama nasi dan kuah kacang kegemaran anda.