Home /

Privacy Policy

Fraser & Neave Holdings Bhd, its subsidiaries, related and affiliated companies (hereinafter referred to as the “F&N Group”, “our”, “us”, “we”) are committed to observe the provisions of the Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as the “PDPA”), which regulates the processing of personal data in commercial transactions.

This document serves to set out the principles upon which your personal data will be processed by or on behalf of the F&N Group.

  1. The personal data processed by us may include your name, national registration identity card number (NRIC no.)/passport number, contact number, address, occupation, email address, photograph/videos and any other details that you have or may provide us with in the documents as prescribed in paragraph 4 herein as well as all other details relating thereto.
  2. We will process your personal data, including any additional information you may subsequently provide,
    for the following purposes (“Purposes”):

    1. performing your contract or such other contracts as you may have entered with us;
    2. issuing you such documents that may be relevant to the contract between us;
    3. managing and administering your records;
    4. facilitating or enabling any checks that we conduct or by any third party on you from time to time;
    5. assisting any government agencies or bureaus or bodies including for the purposes of police or
      regulatory investigations;
    6. facilitating your compliance with any laws or regulations applicable to you;
    7. communicating with you and responding to your enquiries;
    8. providing products/services to you;
    9. conducting our internal activities, internal market surveys and trend analysis; orsuch other purposes as may be related to the foregoing.
  3. conducting our internal activities, internal market surveys and trend analysis; orsuch other purposes as may be related to the foregoing.
  4. You may access and request for correction of your personal data and to contact us with any enquiries or complaints in respect of your personal data to the Data Protection Officer at mailto:fn.support@fn.com.my.
    In accordance with the PDPA:
    1. We may charge a prescribed fee for processing your request for access or correction; and
    2. We may refuse to comply with your request for access or correction to your personal data and if we refuse to comply with such request, we will inform you of our refusal and reason for our refusal.
  5. Your personal data may be disclosed to the subsidiaries or related companies under Fraser & Neave, Limited (Singapore) and Fraser & Neave Holdings Berhad (Malaysia), all governmental and/or quasi-governmental departments and/or agencies, regulatory and/or statutory bodies, our auditors, our banks, our business partners and/or service providers and any other third party that you have requested or authorized us to disclose your personal data to for the above purposes or for any other purposes for which your personal data was to be disclosed at the time of its collection or any other purposes directly related to any of the above Purposes.
  6. Your personal data may be transferred to a place outside Malaysia.
  7. If you fail to supply to us the above personal data, we may not be able to process your personal data for any of the above Purposes.
  8. You are responsible for ensuring that the personal data you provide us is accurate, complete and not misleading and that such personal data is kept up to date.
  9. [In the event of any inconsistencies between the English version and the Bahasa Malaysia version of this Notice, the English version shall prevail over the Bahasa Malaysia version.]
  10. We will retain your personal data for a reasonable period in accordance with legal requirements and statutory obligations. We will take reasonable steps to ensure that all your personal data is destroyed or permanently deleted as soon as it is reasonable to assume that (i) the Purposes for which the personal data was collected is no longer being served by the retention of such personal data; and (ii) retention is no longer necessary for any other legal, or business purpose.
Fraser & Neave Holdings Bhd, anak-anak syarikat, syarikat-syarikat berkaitan dan gabungannya (seterusnya dirujuk sebagai “Kumpulan F&N”, “kami” atau “kita”) bertekad untuk mematuhi peruntukan-peruntukan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (seterusnya dirujuk sebagai “PDPA”), yang mengawal selia pemprosesan data peribadi urusniaga-urusniaga komersial.

Dokumen ini membentangkan prinsip-prinsip bagaimana data peribadi anda akan diproses oleh atau bagi pihak Kumpulan F&N.

1.Data peribadi yang diproses oleh kami termasuk nama, nombor kad pengenalan (No.KP)/No pasport, nombor telefon, alamat, pekerjaan, alamat e-mel, gambar/video anda dan juga maklumat lain yang anda miliki atau diberikan kepada kami melalui dokumen-dokumen yang dinyatakan di perenggan 4 Notis ini termasuk maklumat lain yang berkaitan dengannya.

2.Kami akan memproses data peribadi anda, termasuk maklumat-maklumat tambahan yang mungkin anda berikan kemudian, untuk tujuan-tujuan (“Tujuan”) berikut:

(a)pelaksanaan kontrak anda atau sebarang kontrak lain yang telah dipersetujui antara kita;
(b)pengeluaran dokumen-dokumen lain yang berkaitan dengan kontrak antara kita;
(c)pengurusan dan pengendalian rekod anda;
(d)memudahkan atau membolehkan kami atau mana-mana pihak ketiga menjalankan sebarang semakan ke atas anda dari semasa ke semasa;
(e)membantu mana-mana agensi, biro atau badan kerajaan termasuk untuk tujuan siasatan polis atau siasatan oleh pihak berkuasa kawalselia;
(f)memudahkan pematuhan anda kepada semua undang-undang atau peraturan-peraturan yang berkaitan;
(g)berkomunikasi dengan anda dan menjawab pertanyaan anda;
(h)menyediakan produk/perkhidmatan kepada anda;
(i)menjalankan aktiviti-aktiviti dalaman kami, kajian pasaran dalaman dan analisis trend; atau tujuan-tujuan lain yang mungkin berkaitan dengan perkara-perkara yang dinyatakan di atas.

3.Data peribadi anda dikumpulkan dan akan dikumpulkan daripada anda dan/atau daripada maklumat yang telah anda berikan kepada kami melalui dokumen-dokumen, borang permohonan/pendaftaran/penyertaan yang telah anda isi, serta sebarang maklumat lain yang mungkin kami dapati daripada anda menerusi komunikasi lisan ataupun bertulis.

4.Anda boleh mengakses dan memohon data peribadi anda diperbetulkan atau menghubungi kami untuk sebarang pertanyaan atau aduan berhubung dengan data peribadi anda dengan merujuk kepada Pegawai Perlindungan Data di fn.support@fn.com.my.

Selaras dengan PDPA:
(a)Kami mungkin mengenakan bayaran yang ditetapkan untuk memproses permintaan anda untuk akses atau pembetulan; dan
(b)Kami berhak menolak permintaan anda untuk mengakses atau membuat pembetulan kepada data peribadi anda dan sekiranya kami enggan memenuhi permintaan tersebut, kami akan memaklumkan kepada anda tentang keengganan kami berserta alasan-alasan keengganan kami.

5.Data peribadi anda mungkin didedahkan kepada anak-anak syarikat atau syarikat berkaitan dengan Fraser & Neave, Limited (Singapore) and Fraser & Neave Holdings Bhd (Malaysia), semua agensi dan jabatan kerajaan dan/atau kuasi kerajaan, badan-badan penguatkuasa dan/atau berkanun, juruaudit kami, bank-bank kami, rakan-rakan perniagaan dan/atau pembekal-pembekal perkhidmatan kami dan mana-mana pihak ketiga yang mana anda telah meminta atau membenarkan kami untuk mendedahkan data peribadi anda kepadanya untuk Tujuan di atas atau sebarang tujuan lain yang mana data peribadi anda akan didedahkan pada masa data dikumpul atau untuk tujuan lain yang berkaitan secara langsung dengan mana-mana Tujuan di atas.

6.Data peribadi anda mungkin dihantar ke lokasi-lokasi di luar Malaysia.

7.Jika anda gagal memberi kami data peribadi yang dinyatakan di atas, kami mungkin tidak dapat memproses data peribadi anda untuk mana-mana Tujuan di atas.

8.Anda bertanggungjawab untuk memastikan bahawa data peribadi yang anda berikan kepada kami adalah tepat, lengkap dan tidak mengelirukan dan data peribadi tersebut adalah yang terkini.

9.[Sekiranya wujud percanggahan antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia Notis ini, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai mengatasi versi Bahasa Malaysia.]

10. Kami akan menyimpan data peribadi anda untuk tempoh sewajarnya menurut peraturan undang-undang dan keperluan berkanun. Kami akan mengambil langkah-langkah yang sewajarnya untuk memastikan semua data peribadi anda dimusnahkan atau dipadamkan secara kekal secepat mungkin apabila didapati bahawa (i) Tujuan di mana data peribadi anda dikumpulkan tidak lagi dapat dipenuhi dengan menyimpan data peribadi tersebut; dan (ii) penyimpanan tidak lagi perlu untuk sebarang tujuan undang-undang atau tujuan perniagaan lain.