Back

Nasi Kukus Ayam Rempah Ratus


Serving Size4 pax
Preparation Time30 min
Cooking Time20 min

Ingredients

AYAM
1 biji

Bawang merah

5 ulas

Bawang putih

1 inci

Halia

1 sudu kecil

Serbuk kunyit

2 batang

Serai

2 sudu besar

Serbuk kari

Seekor

Ayam dipotong 4

1 sudu kecil

Garam

2 sudu kecil

Tepung jagung

50 ml

Susu Isian Sejat F&N

KUAH LEMAK
Setengah

Cawan minyak

2 biji

Bawang merah

1 inci

Kunyit

2 sudu besar

Cili boh

3 tangkai

Daun kari

4 sudu besar

Pes tomato

2 sudu besar

Serbuk kari

1 keping

Asam keping

1 sudu kecil

Cengkih

2 sudu kecil

Serbuk stok ayam

1 liter

Air

Tiga suku tin

Susu Isian Sejat F&N

1 sudu kecil

Garam

2 sudu besar

Gula

Instruction

Step 1

Perap ayam dengan semua bahan perap dan biarkan selama 30 minit. Kemudian goreng sehingga bewarna kuning keemasan.

Step 2

Untuk penyedian kuah lemak, kisarkan bawang merah, kunyit dan cili boh.

Step 3

Panaskan kuali dan masukkan minyak, tumis pes sehingga pecah minyak. Masukkan semua bahan dan masak selama 20 minit.

Step 4

Hidangkan ayam goreng bersama nasi kukus dan kuah lemak.