Back

Pakar Kambing Bakar Coming


Serving Size6 pax
Preparation Time30 min
Cooking Time30 min

Ingredients

KAMBING
1kg

Daging kambing tanpa tulang

Setengah sudu kecil

Garam

Setengah sudu kecil

Lada hitam

4 sudu besar

Minyak

SOS PERANG
Setengah biji

Bawang besar dipotong dadu

Setengah biji

Bawang putih yang dipotong

1 sudu besar

Mentega

1 sudu besar

Tepung gandum

Setengah sudu kecil

Daun rosemary kering

Setengah serbuk

Lada hitam

1 keping

Daun salam

500ml

Air

1 ketul

Kiub stok daging

100g

Susu Isian Sejat F&N

Instruction

Step 1

Perap daging kambing dengan garam, lada hitam dan minyak.

Step 2

Untuk menyediakan sos perang, cairkan mentega, masukkan bawang besar and bawang putih, tumiskan hingga wangi. Kemudian masukkan tepung gandum dan masak sehingga kekuningan.

Step 3

Tambahkan air, kiub stok daging, daun rosemary kering, daun salam, lada hitam, dan masak selama 10 minit. Masukkan Susu Isian Sejat F&N. Biarkan sementara selepas mendidih.

Step 4

Bakar setengah bahagian kambing di dalam kuali dan masak kedua-dua belahsehingga menjadi kuning keemasan. Letakkan 4 sudu besar sos perang ke dalam kuali dan masak bersama kambing. Angkat bila sudah masak dan ulang langkah yang sama untuk setengah bahagian lagi.

Step 5

Curahkan sos perang selebihnya diatas kambing bakar. Sedia untuk dihidang.