Pulut Panggang Fasa 4
Ingredients
Susu Isian Sejat F&N
Air
Daun pandan
Garam
Gula
Beras pulut
Minyak
Serai, hanya bahagian putih
Cili kering kering yang telah dibuang biji
Cili yang telah dibuang biji
Bawang merah yang dipotong
Bawang putih
Lengkuas
Serbuk daun ketumbar
Minyak
Udang kering yang telah dibasuh dan dikeringkan
Kelapa parut segar, disangai.
Garam
Gula melaka, dipotong
Daun pisang, dicuci dan dipotong 6x6 inci
Instruction
Renehkan Susu Isian Sejat F&N, air, pandan, garam and gula selama 5 minit. Kukus beras pulut selama 15 minit.
Masukkan adunan susu dah minyak dan kacau sehingga sebati. Kukus lagi selama 15 minit dan biarkan sementara.
Untuk membuat inti, kisar kesemua rempah. Kemudian tumiskan semua bahan bersama minyak didalam kuali. Angkat dan biarkan sejuk sepenuhnya.
Letakkan sehelai daun pisang di permukaan yang rata. Letakkan pulut mengikut ukuran segi empat (4×3) kemudian letakkan 1 sudu kecil inti ditengah dan bungkus dengan kemas. Letakkan pencungkil gigi di bahagian hujung.
Ulang langkah 4. sama untuk daun pisang selebihnya.
Bakar diatas dapur arang atau dapur biasa sehingga daun pisang bertukar menjadi kuning. Angkat dan sedia untuk dihidang.