Back

Pulut Panggang Fasa 4


Serving Size10 pax
Preparation Time20 min
Cooking Time45 min

Ingredients

PULUT
150g

Susu Isian Sejat F&N

50ml

Air

2 helai

Daun pandan

Setengah sudu kecil

Garam

1 sudu besar

Gula

250g

Beras pulut

2 sudu besar

Minyak

INTI
1 batang

Serai, hanya bahagian putih

5 keping

Cili kering kering yang telah dibuang biji

5 batang

Cili yang telah dibuang biji

8 biji

Bawang merah yang dipotong

4 ulas

Bawang putih

Setengah inci

Lengkuas

1 sudu besar

Serbuk daun ketumbar

BAHAN BASAH
3 sudu besar

Minyak

60g

Udang kering yang telah dibasuh dan dikeringkan

130g

Kelapa parut segar, disangai.

1 sudu kecil

Garam

2 sudu besar

Gula melaka, dipotong

10 helai

Daun pisang, dicuci dan dipotong 6x6 inci

Instruction

Step 1

Renehkan Susu Isian Sejat F&N, air, pandan, garam and gula selama 5 minit. Kukus beras pulut selama 15 minit.

Step 2

Masukkan adunan susu dah minyak dan kacau sehingga sebati. Kukus lagi selama 15 minit dan biarkan sementara.

Step 3

Untuk membuat inti, kisar kesemua rempah. Kemudian tumiskan semua bahan bersama minyak didalam kuali. Angkat dan biarkan sejuk sepenuhnya.

Step 4

Letakkan sehelai daun pisang di permukaan yang rata. Letakkan pulut mengikut ukuran segi empat (4×3) kemudian letakkan 1 sudu kecil inti ditengah dan bungkus dengan kemas. Letakkan pencungkil gigi di bahagian hujung.

Step 5

Ulang langkah 4. sama untuk daun pisang selebihnya.

Step 6

Bakar diatas dapur arang atau dapur biasa sehingga daun pisang bertukar menjadi kuning. Angkat dan sedia untuk dihidang.